Skip to main content

Cart

Asta da întrebare grea pentru societatea românească.

Unicul moment în care am auzit de “copiat” în mod constructiv a fost atunci când am început TaiChi Chuan (2014). Profesorul meu, Răzvan Damian (Artasia, București) ne spunea la grupa de începători:

“Până o să învățați mișcările și până o să țineți posturile corect, o să imitați. Așa fac copiii când sunt mici, așa faceți și voi la început. Așa am făcut toți când am învățat TaiChi Chuan.”

Ei bine, adusă în lumea profesională, afirmația se aplică: până înveți să faci tu ceva al tău, imiți pe altul. Când ajungi să îți dezvolți propria ta metodă, nu mai ai de ce să imiți.

Cum imiți sau copiezi?

Și acum vine natural întrebarea: păi și CUM e bine să imiți sau să copiezi? Uite opinia mea:

Forma etică este să ceri cuiva să te ia la formare, la mentorat, sau te înscrii la o certificare oficială. Stai cât timp e nevoie să primești “acreditarea”. Apoi, dacă aplici metoda aceea, o aplici conform învățăturii și menționezi a cui este sau cum se numește.

Așa se face la formarile pe care alții le plătesc și apoi spun că sunt certificați în metoda aceea. De regulă, dacă o formare este făcută cu cap, atunci are un cod de conduită și etică profesională. Iar cui încalcă codul, și se dovedește că l-a încălcat, i se retrage certificarea. Așa e corect, dacă vrei să ai o metodă făcută cu cap și să nu ai aberații sau tot felul de erori ajunse prin lume. De aceea, cine formează pe alții are mulți ani de formare în spate la rândul lui și a sedimentat bine metoda.

Formă lipsită de etică este să plătești cursurile unui om,sau ale unei organizații, care sunt create doar pentru uz personal. Deci nu sunt cursuri oficiale de formare profesioniști. Apoi faci și tu ceva asemănător și vinzi mai departe ca facilitator.

Dacă nu te-ai gândit la asta până acum, ia acum perspectiva asta: diferă mult conținutul livrat și timpul petrecut învățând atunci când se pune optica de lucru cu sine, versus atunci când se pune optica de formarea unui facilitator care să lucreze la rândul sau cu alții. Sunt mult mai complexe procedurile, se trece prin mult mai multe runde de verificare pentru a se asigura că un profesionist înțelege rolul, aplicarea metodei cu alți oameni și ritmul necesar de integrare. Înveți să recunoști când un om integrează lucrul și ajunge la rezultate și când nu. Iar partea asta ia mult timp. Observatul și înțelesul celuilalt într-un proces de lucru e aspectul cel mai important dintr-o formare. Nu ai cum să înveți asta doar luând cursuri pentru uz personal. Niciodată.

Ce pot să spun aici este că fiecare profesionist alege cum face lucrurile în munca sa, cu ce energie și ce perspectiva vine în formarea sa. Iar cine cumpără de la un facilitator, alege implicit si ce fel de abordare susține. La un moment dat începi să îți pui și problema asta.

Cum le-a fost altora să fie copiați?

Am auzit des la diferiți facilitatori din SUA (din varii domenii) spunând că le veneau followers care ulterior le copiau munca. Și că vedeau copii ale muncii lor, date mai ieftin, în online (unde își promovau și facilitatorii respectivi dar și urmăritorii sau cursanții lor munca).

Nici unuia nu le era plăcut să vădă asta. Toți recunoșteau că era deranjant și că lucrau cu emoțiile lor. Ce mi-a rămas de la ei este că erau conștienți că cine nu putea mai mult decât să copieze, tot o copie avea să fie, și nu un original. Iar munca copiată nu avea cum să fie mai bună decât cea a cuiva care o crease și trecuse prin tot ce presupunea o creație. E vorba de nivelul de înțelegere al omului care și-a format metoda în timp, versus cineva care nu a trecut prin toți pașii ci doar a luat ce se vede fără să fi trecut el prin formarea sau dezvoltarea lui interioară.

Mi-a mai rămas și o altă afirmație a lor: atunci când un om creează un lucru, el va putea crea și altele. Deci, de regulă, când un profesionist a declanșat procesul creator al său, nu se oprește acolo ci va continuă să creeze. Și-a deschis un alt nivel de înțelegere și a atins o altă capacitate. Asta vine în timp, după provocări sau teste ale vieții. Cu tot AI-ul de pe planetă, care în esență copiază, creativitatea este net superioara.

Ce recomand eu, oricui, este fie să-și creeze metoda proprie, fie să meargă la o formare și să aplice metoda învățată acolo. Dacă cineva nu preda metoda sa, nu recomand în nici un moment sa-i fie luată și vândută mai departe. Asta nu e în regulă deloc. Cine ține la reputația lui profesională, probabil știe deja. Că folosești punctual și menționezi al cui este exercitiul sau procedura, este diferit de a crea ceva integral și a vinde acel întreg produs cu numele tău. În online se poate afla oricum cine e sursa și cine e copiatorul.

Și, dacă te gândești că există nuanțe, da, știu și replica următoare:
“Este discutabil. Dacă eu aduc o modificare la metoda X, nu mai este metoda lui ci a mea.”

În opinia mea, dacă ai luat fundația unei metode / unui om, poți spune că nu mai e metodă lui doar dacă ai modificat-o atât de mult încât nu a rămas aproape nimic din original. Dacă doar aduci cateva modificări, atunci ai metoda aceea cu ajustări. Cine a construit de la zero ceva, cam știe ce spun aici. Cine nu, nu.

Poți să ai altă părere pe subiectul creat original versus copiat. Eu una așa văd lucrurile.

Cum stau concret la capitolul creat versus imitat?

Când nu aplic metoda mea, creația mea, spun ce metodă este sau a cui creație este de fapt. Și o mare parte din munca mea (coaching-ul în sexualitate—Sexological Bodywork, programele online, lucrul cu respirația—Rebirthing Breathwork) nu este creată de mine, ci sunt metode învățate în formările la care am mers. În fiecare program, eveniment sau sesiune onorez sursele ca atare.

Când creez ceva doar al meu (practicile somatice din comunitatea online de pe Patreon sunt creațiile mele) anunț că sunt creațiile mele. Și acelea chiar sunt ale mele. Nu am văzut la nimeni să facă așa cum am făcut acolo. Iar ele au apărut din nevoia foarte mare de calmare și împământare (atât pentru mine cât și pentru cei care mă urmăreau) atunci când a început războiul în Ucraina. Un an mai târziu, aproape 100 de practici pe tot felul de teme apărute pe parcurs, sunt creațiile mele. Asta am adus eu original.

 

Work with me through:
The 1-to-1 coaching package, my online classes in the sexDOJO™ for women (five complex programs, with concepts explained, practices facilitated, Q&As) Romanian introductory online classes (only for Romanian speakers), or bilingual online somatic practices for overall relaxation, grounding, self-regulation of aroused states. You can also join my newsletter, where I announce firsthand all my news and launches.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.